Reduceret kvælstoffordampning ved hjælp af bioforsuring fra gylle
Formålet med projektet er at udvikle og afprøve en ny miljøteknologi, som kan reducere fordampningen af kvælstof fra gylle. Forsuring af gyllen med svovlsyre er en anerkendt metode til at reducere kvælstoffordampningen i konventionelle husdyrbrug, men denne metode kan ikke anvendes på økologiske bedrifter, da brug af svovlsyre ikke er tilladt i økologisk sammenhæng. Derfor vil dette projekt udvikle en teknik, der kan forsure gylle ved hjælp af mælkesyrebakterier.
Effekterne af at forsure gyllen er først og fremmest et mindre tab af næringsstoffer til miljøet, mindre udledning af klimagasser samt, at en højere andel af gyllens kvælstof bevares i gyllen i stedet for at fordampe, til gavn for landmandens udbytter i marken. Derudover er et forsuringsanlæg med mælkesyre både billigere i drift og mere sikkert for landmanden at håndtere end et svovlsyreanlæg, og har således perspektiver for anvendelse også på konventionelle bedrifter, både på svine- og kvægejendomme.
Højere udbytter som følge af et højere kvælstofindhold i gyllen forventes at give en øget indtægt i landbruget på mellem 60-90 mio. kr. afhængig af afgrødetyper.
Samtidig vil de økologiske landmænd med hjælp fra denne nye teknologi også have nemmere ved at opnå miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse, og derfor vil forsuring af gylle med mælkesyrebakterier kunne bidrage til målsætningen om at fordoble det økologiske areal frem mod 2020.